AtelierMuir.ca AtelierMuir.ca Présentation Intro
Projets Projects
Nouvelles News
Contact

See English below



Projets récents... Some Recent Projects
Click to expand...



Camp Garagona, Frelighsburg Church Residence Residence Residence ”Residence" ”Residence" Chalet, Lake Selby forest house cliff house Mystic Renovation  in Historic Freligsburg A home with a view!



Camp garagona, Frelighsburg
Camp Garagona, Frelighsburg. Early 3D-design studies. In association with Atelier A. Bellavance of Bromont, Quebec.
Top of page...


Church Residence
Art-studio space in an Eastern Townships church which has been converted into a residence. The “strong geometry” of the original Anglican structure is repeated in the new wing’s dimensions, geometry and roof angles. Top of page...


Residence
Renovation and addition: A historic Stanbridge East residence is almost doubled in size. Top of page...


Residence
Renovation and addition to a Dunham residence. Plus a new garage. Top of page...


”Residence"
Tranquility on the lake. Lake Selby, Dunham. Top of page...


”Residence"
Dune House, Lac Megantic. Top of page...


Chalet, Lake Selby
Chalet, lac Selby, Dunham : façade, vers le lac; rendu 3D du volume et du paysage; salon. Chalet, Lake Selby, Dunham: Elevation toward lake; landscape & massing study; living room. A simple "Haiku" form with a wrap-around deck, this house appears to 'float' between the mature trees of this sloping site. Overscaled windows and French doors indicate the full height of the interior ceiling. Top of page...


forest house
Deep in the forests of Frelighsburg, a short distance from a babbling brook, a two-level residence provides generous, luminous spaces under a great sheltering roof. The windows and roof overhang are calibrated to maximize solar gain in winter while reducing heat and glare in the summer. Top of page...


cliff house
Perched on a ridge high above Frelighsburg, this residence had a complete makeover and a post-and-beam addition that more than doubled the living space. A large screen porch opens up to an even larger living room. The master bedroom suite has exposed beams and rafters. The view from the bc-fir deck is exceptional, with a pool in the foreground and a dramatic drop to the valley floor below. Top of page...


Mystic manor
RÉNOVATION : Récemment, cette maison a subi un incendie qui a détruit un agrandissement moderne, mais a heureusement épargné largement la partie originale de la maison. La nouvelle extension a permis de créer un logement privé au 2ème étage. En dessous, à l’étage inférieur, un espace généreux accueille maintenant une grande salle à manger, la cuisine et un porche grillagé.
A vintage wood-framed Mystic residence was severely damaged by fire, providing an opportunity for a complete renovation, upgrade and expansion. A new north wing contains kitchen, dining, entry, laundry and screened porch as well as a self-contained 2nd-floor apartment with its own ground-level entry. Top of page...


Edifice Lansberg
Construit en 1879 en plein centre de Frelighsburg, l’édifice Landsberg fut à une certaine époque le plus grand magasin général du Canada. Cet édifice historique revit aujourd’hui grâce à un projet de condominiums. Superficies : de 925 à 1,700 pc. Chacune des 13 unités a un grand balcon. Infos... Frelighsburg's 1879 Lansberg Building was renovated to create 13 condominium apartments with floor areas that vary from 925 to 1,700 sq. ft. Each unit also has a large balcony. More info...
Top of page...


Pinacle House Pinacle House
A house with a view. Frelighsburg. Top of page...


Renovation and Addition in Historic Mystic
Mystic : Au départ, cette résidence-studio d’artiste de Mystic n’était qu’un petit cottage vert pâle qui mesurait tout juste 18 pi par 30 pi (5,5 m x 9 m). Construite vers l'arrière de la propriété, face aux terres agricoles protégées et aux forêts de la ferme Walbridge, la rallonge n’ajoute que 900 pi2 (84 m2) au sol. L’implantation en U, combinée à un accès visuel direct sur les aires de séjour extérieures et à un espace ouvert lumineux sur deux étages, dégage une forte impression de sérénité, de clarté et de plénitude. Photos... Mystic: Renovation and addition. Garden elevation; street view; view from double-height living to dining room. See also Featured Project for more details and photos. More details and photos... Top of page...


Brick luxury
RÉNOVATION ET ADDITION : Une nouvelle entrée et l’extension de la cuisine augmentent la lumière et offrent une vue plus vaste du côté sud de cette résidence classique en briques. A superb but rather dark brick residence required a complete renovation plus the addition of a new kitchen/family room on the sunny south side of the house. The new space enjoys magnificent views of the historic Eccle's Hill valley. Top of page...


Residence on Dog Lake
CONSTRUCTION NOUVELLE : La forme de cette maison a été définie pour s’inscrire dans un site ardu, entre une falaise rocheuse et un retrait de 30 mètres du ravage du lac Dog, en Ontario. Le zig-zag des murs extérieurs suivent les irrégularités de la crète, occasionnant sept fenêtres d’angle : une vue fantastique des rochers, de l’eau, des arbres et du ciel. This form of this house was tailored to fit a difficult site wedged between a rocky cliff and 30m setbacks from the shores of Dog Lake, Ontario. The zigzags of the exterior walls follow the wedge, creating seven corner-window spaces with dramatic views of rock, water, trees and sky. Top of page...


Sutton residence
Un client dont les préférences vont à un vocabulaire architectural moderniste s’est récemment porté acquéreur d’un site extraordinaire, sur le flan sud d’une colline donnant sur Jay Peak. Le résultat est une structure ouverte orientée plein sud, surmontée d’un plan de toiture incliné. Les trois étages sont reliés par une unique volée de marches en spirale. Les espaces de service sont rassemblés du côté nord de la maison; du côté sud, deux pièces ouvertes sur deux étages, ainsi qu’une mezzanine, permettent de profiter pleinement de la lumière et de la vue. Photos... An extraordinary south-facing hillside site with vertiginous views of Jay Peak was acquired by a client who favours a Modernist architectural vocabulary. The result is an luminous open-plan multi-level space, oriented to the south and capped by a tilted roof plane. The three floor levels are connected by a continuous spiral staircase. Service functions are packed into the north side of the house; on the south side two double-height spaces and a mezzanine 'bridge' reach out to the light and the view. More details and photos... Top of page...


Frelighsburg Porch
RÉNOVATION : Une nouvelle aile a été ajoutée à cette résidence classique en briques à Stanbridge Est, procurant une chambre des maitres à l’étage supérieur, une nouvelle entrée couverte ainsi qu’une véranda et une entrée grillagées au niveau du jardin. A new east wing is added to a classic brick residence in Stanbridge East, providing a master bedroom above as well as a new covered entry and generous screened porch at the garden level. Top of page...


Village tower
RÉNOVATION ET EXTENSION : Le défi consistait a créer un appartement privé sur deux niveaux dans un garage existant tout en le rattachant à la maison adjacente. Une tour carrée assure le lien et crée un rappel du toit à quatre pans de l’immeuble de l’école voisine. A Frelighsburg resident wanted to create a new apartment by connecting a house to a garage whose roof was at a different elevation and angle. A square, 27-foot-tall tower unites the two existing structures and provides new views and living spaces, while mimicking the hipped roof of the historic convent building next door. Top of page...


Saint-Armand Addition
RÉNOVATION : Une charmante maison en bardeaux et galets à Pigeon Hill a reçu deux extensions dans l’esprit du style traditionnel du bâtiment. Le rez-de-chaussée bénéficie d’une nouvelle cuisine, d’une nouvelle entrée et d’un solarium. À l’étage, deux nouvelles chambres à coucher et deux salles de bains ont été ajoutées. A charming clapboard and shingle house in Pigeon Hill receives a new addition in keeping with the old. The ground floor gets a new kitchen, entry, and sunroom. Upstairs are two new bedrooms and two bathrooms. Top of page...


Brick luxury
RÉNOVATION : Une maison de ferme âgée avait besoin de rénovations pour une grande famille active et moderne. La nouvelle aile ouest comprend une cuisine-salle à manger et une grande pièce de séjour. A handsome Stanbridge East estate is being converted into an organic farming enterprise, its aging farmhouse updated for a large and active modern family. The project includes the renovation of several remarkable post-and-beam barns as well the restoration and enlargement of the main farmhouse with new eat-in kitchen, family room and terraces. Top of page...


Lac Brome garage
Based on an efficient 28' square footprint, a Lac Brome garage provides space for two cars, workshop, garden equipment, attic storage, plus a covered porch for wood storage. Top of page...


Austin residence
Rénovation et adjonction, Austin. A superb lakeside property called for a complete makeover. An ungainly 50s-era cottage required a gut renovation; most partitions and openings were modified, and the roofline was reshaped. A long screen porch and southern deck overlook the lake with Owl's Head in the distance. The exterior received pre-stained cedar shingles. Top of page...


Lac-Brome Farmhouse Renovation
Rénovation et adjonction, Sutton. Voir Decormag, juillet 2006. Photos... Sutton farmhouse renovation: New south "living porch"; open floor plan; kitchen/dining. The challenge was to make this tiny and cramped country house feel larger so that it could accommodate family and guests. The solution was to create three separate bedrooms upstairs while removing all of the first floor walls, creating a loft-like space that opens onto a broad southern porch. See Decormag magazine July 2006. More details and photos... Top of page...


Lake Champlain Great Gable House
Maison à grand pignon « Great Gable » sur le lac Champlain : simulations 3D sur ordinateur; coupe de la ferme de toit. Photos... "Great Gable" house on Lake Champlain: 3D computer simulations; pre-fab truss diagram; construction photo. With a roofline inspired by a McKim Mead & White Shingle Style residence, this house was shaped and modeled in 3D software. The 2nd and 3rd floors were built by lifting in place large pre-fab roof trusses. The exterior is finished in factory-oiled cedar shingles. More details and photos... Top of page...


Sutton Chalet
CONSTRUCTION NOUVELLE : Cette nouvelle maison réalisée pour un couple actif de Sutton devait comporter un aspect économique et facile à construire soi-même pendant un congé sabbatique d’été. Malgré une surface au sol peu imposante (24’x28’), cette maison accueille hôtes, skieurs et skis avec facilité. Photos... This new house for an active Sutton couple had to be extremely economical and easy for the owners to build by themselves during a summer sabbatical. Despite its tiny footprint (24' x 28') the house handles guests, skiers and skis with ease. More details and photos... Top of page...


Frelighsburg Cidery
Établies sur une ferme ancienne du village de Frelighsburg avec vue imprenable sur le Vermont, la boutique et la salle de dégustation du Domaine Pinnacle s’accordent par leurs proportions et leur orientation avec le paysage valonneux et agricole qui les entoure. Photos... A new Frelighsburg cidery boutique, overlooking the Green Mountains of Vermont. A functional, modern sales outlet in a traditional Townships skin of white clapboard and blue roof peaks mimicking the upturns of Mont Pinacle, Jay Peak and Mount Mansfield. More details and photos... Top of page...


Frelighsburg Winery
Cave de vinification à Frelighsburg : Clos Saragnat est un paradis luxuriant de vignes et de vergers cultivés biologiquement au pied du mont Pinnacle, à Abbott’s Corner. La cave de vinification exigeait une structure inhabituelle, qui ait la solidité et la durabilité de murs de béton épais posés sur des dalles, tout en s'ornant de maçonnerie rustique; le tout devait dégager un léger parfum d’Europe. Photos... Frelighsburg winery: Insulated concrete block construction; east elevation; attic space with intersecting scissor trusses. This concrete building is designed for industrial loads and low maintenance and to harmonize with other shingle and stone barns in the complex. Roof trusses are used to create an intersection of two cathedral ceiling systems. More details and photos... Top of page...


Frelighsburg Renovation Rénovation : maison historique de Frelighsburg (1859). Façade sud; plan longitudinal int.; chambre principale. Renovation: Historic Frelighsburg House (1850s). South facade; interior elevation; master bedroom suite. The original garage/shed wing was converted into a first floor home office and a second floor MBR suite. A new dormer provides headroom and a dramatic view of Vermont's Green Mountains. More details and photos... Top of page...


Historic Farmhouse Renovation on Lake Champlain Rénovation d’une ferme historique sur le lac Champlain : photo d’archives 1910; adjonction; salle de séjour. Historic Farmhouse Renovation on Lake Champlain: 1910 Archival photo; wood-framed additions; living room with exposed beams. The original post and beam rear shed was transformed into an artist's studio. Top of page...


Knowlton Farmhouse Renovation
RÉNOVATION ET ADDITION : Entourée de champs de lavande odorants, cette maison se situe à une minute de marche au sud du centre de Knowlton. Deux nouveaux pignons font pendant au toit de 12/12 de la  très petite maison de ferme d’origine. L’extension a augmenté la surface de plancher par quatre tout en maintenant les proportions de la maison de ferme historique. Photos : Knowlton Addition: Surrounded by fragrant fields of lavender, this house is just a minute's walk south of the center of Knowlton. Two new gables match the 12/12 roof pitch of the original diminutive farmhouse. The addition increased the floor area by a factor of 4 while maintaining the scale of the historic farmhouse. Photos and more details... Top of page...


Classical portico
The brick facade of a Frelighsburg residence receives a south-facing classical portico that incorporates twin benches and aligns with a garden path leading down to the river. The white porch structure provides a visual focal point for the exquisite proportions of the brick Georgian facade. Top of page...



Présentation / Intro |||| Projets / Projects |||| Nouvelles / News |||| Contact

© Copyright AtelierMuir